VOORAF

In de wachtrij aan de ingang van Merelbeke Village zijn mondmasker en 1,5m afstand verplicht.

AAN DE INGANG

Aan de ingang vragen we naar jouw CovidSafeBE Ticket (= QR-code van je laatste vaccinatie!!) en identiteitskaart. Gelieve deze reeds klaar te houden.

Download de CovidSafeBE-app (mobiele app) op voorhand of print je ticket af op https://www.mijngezondheid.belgie.be

Je krijgt een geldig Covid Safe Ticket in een van de volgende situaties:

 • je bent in het bezit van een vaccinatiecertificaat: je bent meer dan 2 weken volledig ingeënt;
 • je hebt een herstelcertificaat van minder dan 6 maanden;
 • je hebt een PCR-test laten afnemen, met een negatief resultaat: geldigheid = dag van de test plus 2 dagen;
 • je hebt een snelle antigeentest laten afnemen door medisch geschoold personeel, met een negatief resultaat: geldigheid = dag van test plus 1 dag.
 • Bij een negatieve CovidScanBE  wordt de toegang aan Merelbeke Village geweigerd.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder Covid Safe Ticket het evenement betreden.
 • Op Merelbeke Village mogen een vooraf bepaald aantal bezoekers tegelijk aanwezig zijn. We hanteren het first come, first served principe. Met andere woorden: kom op tijd naar het festivalterrein om je plek te verzilveren.
 • Verlaat je Merelbeke Village dan ben je ‘je plaats’ kwijt en zal je opnieuw aan de toegang gecontroleerd worden op een geldig Covid Safe Ticket.
 • De toegang wordt telkens 1uur voor sluitingstijd afgesloten!

AAN DE UITGANG

Bij het verlaten van Merelbeke Village gelden opnieuw alle coronamaatregelen: mondmasker en 1.5m afstand

#STAYSAFE

VZW Merelbeke Village

***************************************************************************

TER INFO: Uittreksel www.vlaanderen.be

CO­VID SAFE TIC­KET

Het Nationaal Overlegcomité van 19 juli 2021 besliste dat voor evenementen vanaf 1.500 toeschouwers het Covid Safe Ticket (CST) gebruikt kan worden.

Het wettelijke kader voor dat CST is vastgelegd in een samenwerkingsakkoord en een uitvoerend samenwerkingsakkoord tussen de verschillende overheden van het land. 

Wat is het Co­vid Safe Tic­ket?

Anders dan het Europese coronacertificaat, dat reizen binnen de EU regelt, is het Covid Safe Ticket specifiek bedoeld om toegang te krijgen tot evenementen zonder dat je een mondmasker moet dragen en 1,5 meter afstand moet houden. Het CST is alleen geldig in België. 

Het Covid Safe Ticket is identiek aan het Europees Coronacertificaat. Indien je reeds beschikt over dit certificaat, hoef je dus geen bijkomend document aan te vragen.

Op technisch vlak zijn het Covid Safe Ticket en het Europees coronacertificaat identiek. Beide werken met een QR-code, die automatisch op je smartphone verschijnt via de CovidSafeBE-app.

Kan het Co­vid Safe Tic­ket over­al wor­den ge­bruikt?

Het CST kan enkel gebruikt worden voor massa-evenementen. Dit zijn evenementen met minstens 1.500 en maximaal 75.000 toeschouwers. Vanaf 13 augustus kunnen enkel buitenevenementen het CST gebruiken. Vanaf 1 september komen daar ook de indoorevenementen bij.

Een organisator is ook niet verplicht om het CST te gebruiken. Evenementen die geen gebruik maken van het CST, moeten zich aan de geldende regels inzake mondmasker, sociale afstand en CIRM/CERM houden (zie maatregelen vanaf 30 juli).

Wie komt in aan­mer­king voor een Co­vid Safe Tic­ket?

Iedereen ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2009) kan een CST aanvragen. Kinderen jonger dan 12 mogen zonder bijkomende controle het evenement betreden.

Je krijgt een geldig Covid Safe Ticket in een van de volgende situaties:

 • je bent in het bezit van een vaccinatiecertificaat: je bent meer dan 2 weken volledig ingeënt;
 • je hebt een herstelcertificaat van minder dan 6 maanden;
 • je hebt een PCR-test laten afnemen, met een negatief resultaat: geldigheid = dag van de test plus 2 dagen;
 • je hebt een snelle antigeentest laten afnemen door medisch geschoold personeel, met een negatief resultaat: geldigheid = dag van test plus 1 dag.

Waar kan ik het Co­vid Safe Tic­ket aan­vra­gen?

Het CST gebruikt dezelfde QR-code als het Europees coronacertificaat. Deze codes zijn identiek. Er is dus geen aparte aanvraagmethode of -prodecure voor het CST. Indien je reeds beschikt over dit certificaat, hoef je dus geen bijkomend document aan te vragen.

 • Het CST/certificaat is digitaal opvraagbaar via de CovidSafeBE-app (mobiele app) en op websites zoals Mijn Burgerprofielmijngezondheid.be of MyHealthViewer. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).
 • Personen zonder Belgische eID maar met BIS-nummer kunnen ook hun digitale sleutels activeren en aanmelden. Ook aanmelden via eIDAS (nieuwe Europese aanmeldmethode) is mogelijk voor personen zonder Belgische eID waarvan het thuisland aangesloten is bij eIDAS (momenteel gaat het over Tsjechië, Duitsland, Estland, Spanje, Kroatië, Italië, Luxemburg, Letland, Portugal en Slowakije).
 • Het CST/certificaat voor vaccinatie kun je op vraag per post toegestuurd krijgen. Je moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. Je contacteert hiervoor de Helpdesk van de regio waar je gevaccineerd werd:
 • Vlaanderen: 078 78 78 50 (9 tot 19u op weekdagen) (internationale oproepen: +32 78 78 78 50). Alle types certificaten kunnen door de Helpdesk ook verstuurd worden naar jouw eBox, deze moet dan wel geactiveerd zijn.
 • Brussel: 02 214 19 19 (9 u. tot 17.30 u. op weekdagen en van 10-17.30 u. in het weekend)
 • Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 032 (9 u. tot 17 u. op weekdagen)
 • Franse Gemeenschap (Wallonië): 071 31 34 93 (9 u. tot 19 u. van maandag tot zaterdag)

Hoe wordt het Co­vid Safe Tic­ket ge­con­tro­leerd?

Het scannen van het CST gebeurt via de COVIDscanBE-applicatie die je gratis kunt downloaden.

Het CST is persoonlijk: de organisator moet ook de identiteit van de eigenaar controleren. De controles van het CST en de identiteit moeten gebeuren door:

 • de personen die instaan voor de toegangscontrole van het evenement. Dat kunnen ook stewards zijn voor zover ze instaan voor de toegangscontrole;
 • het personeel van een bewakingsonderneming of interne bewakingsdienst.

Bij het scannen van jouw certificaat moet je ook een identiteitsdocument kunnen voorleggen ter controle dat het certificaat dat je toont van jou persoonlijk is. Dat moet een identiteitsdocument met biometrische gegevens zijn. Een rijbewijs mag dus ook.

Bij het scannen van jouw CST op een evenement worden geen gezondheidsgegevens gedeeld met de organisator of bewakingsfirma. Zij krijgen enkel jouw naam, voornaam en geboortedatum te zien, en of het certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen (bv. of het nog geldig is).

Wat met meer­daag­se eve­ne­men­ten?

Als het evenement een verblijf/camping organiseert, moet de organisator één keer per dag de geldigheid van het CST controleren.

 • Als de geldigheid van het CST vervallen is, moet de bezoeker zich laten hertesten voor hij of zij tot het terrein kan worden toegelaten.
 • De organisator kan, maar is niet verplicht om testfaciliteiten ter beschikking te stellen. Alle testen moeten wel afgenomen worden door wettelijk bevoegde professionelen .
 • Als de organisator niet aan deze voorwaarden voldoet, kan het evenement niet plaatsvinden.

Hoe­veel kost een Co­vid Safe Tic­ket?

Het CST is gratis.

Er is wel een kost verbonden aan de test die aan het testcertificaat vooraf gaat. Deze test kost gemiddeld 46,81 euro als je ingeschreven bent bij een Belgische verzekeringsinstelling.

Kinderen, jongeren en volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren kunnen tijdens de maanden juli, augustus en september 2 keer gratis getest worden. Je kunt hiervoor gratis PCR-testcodes aanvragen.